søndag 25. juli 2010

Stikkingens mangfoldighet


Strikking er en metode eller håndarbeidsteknikk for å lage tekstiler av garn (tråd) ved hjelp av strikkepinner. Strikkingen foregår ved at man har en rekke av garnløkker, kalt masker, på en strikkepinne og bruker en annen strikkepinne til å dra garnet gjennom en maske og derved lage en ny maske på den andre pinnen. Mange forskjellige typer garn, strikkepinner og strikketeknikker kan brukes for å framstille ulike stikkede strukturer som uansett teknikk består av løkker tredd gjennom hverandre. Strikking kan også gjøres på strikkemaskin.

Andre dialektuttrykk for strikking er binding, bunding og spøt, spøting. En kunne fortsatt møte «spøtakjerringer» på torget i Stavanger, som solgte klesplagg fra egen produksjon til litt utpå 1980-tallet[trenger referanse]. Profesjonelle strikkere har gjennomgått en fireårig utdannelse[trenger referanse].

Til tross for at strikketeknikker er kjent og tildels fortsatt i bruk over det meste av verden, synes det som om en i dag regner strikking for en skandinavisk sysselsetting og spesialitet[trenger referanse]. Dette kan henge sammen med at en del spesielle strikkemønstre og -måter, som regnes for avanserte, trolig ble utviklet her. Seksblads- og åttebladsroser kan stamme fra norske bygder

The Beginning of time


Her er et utdrag fra Stephen Hawking "The beginning of time" fra hjemmesiden hans. Vil bruke dette som et innspill til diskusjoner om samme tema. Hawking

The Beginning of Time
In this lecture, I would like to discuss whether time itself has a beginning, and whether it will have an end. All the evidence seems to indicate, that the universe has not existed forever, but that it had a beginning, about 15 billion years ago. This is probably the most remarkable discovery of modern cosmology. Yet it is now taken for granted. We are not yet certain whether the universe will have an end. When I gave a lecture in Japan, I was asked not to mention the possible re-collapse of the universe, because it might affect the stock market. However, I can re-assure anyone who is nervous about their investments that it is a bit early to sell: even if the universe does come to an end, it won't be for at least twenty billion years. By that time, maybe the GATT trade agreement will have come into effect.

The time scale of the universe is very long compared to that for human life. It was therefore not surprising that until recently, the universe was thought to be essentially static, and unchanging in time. On the other hand, it must have been obvious, that society is evolving in culture and technology. This indicates that the present phase of human history can not have been going for more than a few thousand years. Otherwise, we would be more advanced than we are. It was therefore natural to believe that the human race, and maybe the whole universe, had a beginning in the fairly recent past. However, many people were unhappy with the idea that the universe had a beginning, because it seemed to imply the existence of a supernatural being who created the universe. They preferred to believe that the universe, and the human race, had existed forever. Their explanation for human progress was that there had been periodic floods, or other natural disasters, which repeatedly set back the human race to a primitive state.

lørdag 24. juli 2010

Hva er kreativitet.


Rollo May skrev en bok i 1975 som het 'Hva er kreativitet?' ... Utdrag: "Når vi definerer kreativitet, må vi skjelne mellom dens psevdoformer (kreativitet som overfladisk estetisme/dekorasjon/gjøre livet vakrere) og dens autentiske form (prosessen som går ut på å få noe nytt til å eksistere). Dette avgjørende skillet mellom kunst som kunstferdig (noe kunstig) og genuin kunst har kunstnere og filosofer gjennom århundrer kjempet for å klargjøre. Ekte kunstnere er de som utvider menneskets bevissthet. Deres kreativitet er den mest grunnleggende fremstilling av en mann eller kvinne som fullbyrder sin egen væren i verden."

Kreative hjørner.

Kreative hjørner har vi kanskje alle. Jeg har mitt i hjørnet av sofaen. Det er det ofte mange ideer samlet. Det kan også være inne i hodet eller et sted. Kreative hjørner er ofte et sted som gir inspirasjon og hvor man kan utvikle ideer. Det betyr at kreative hjørner både er noe konkret og noe som er filosofisk og i fantasien. Det kan også være et sted hvor man samler energi. Hvordan vi mennesker er kreative er veldig forskjellig, men kanskje du også har et kreativ hjørne? Legg inn en kommentar under her i kommentarfeltet.

torsdag 22. juli 2010

Negative tanker og ideer blir kvalt.

Dette er alle de negative meldigen man kan få når man kommer med en ide. Det er det verste man kan oppleve. Kreativitet blir kvalt og man får ikke lyst til å si mere om den saken. Jeg har funnet ut at ved å prøve og gjerne feile så oppnår man mye mere. Alle de negative snakke bobler har jeg lagt til side for lang tid siden. Jeg prøver uansett. Håper at andre også kan la ideerne komme frem. Ikke tenkt negativt, men prøv å snu det til noe prositivt. Uansett hva man får av ideer skal de prøves. Barn gjør det, så hvorfor skal ikke vi voksne holde fast i leken og krativitet og de gode ideer.

onsdag 21. juli 2010

Info om Heras Nettverk.



Heras Nettverk

Et forum for kreative tanker og handlinger.
Et nettverk med diskusjonsgrupper og workshops

Heras Nettverk ble dannet av Dorthe og Terje i midten av juli 2010, vi holder til på Dokka.
(Opphavet til navnet er Terjes hund, en cairn terrier, som maskot og beskytter)

Grunntanken eller ideen var å få til en møteplass for kreative likesinnede, som setter pris på de gode diskusjonene innledet av et foredrag, eller med base i utvalgte bøker eller filmer.
Temaene må gjerne være spisse, eller kontroversielle. Retninger kan være innen kreativitet, filosofi, samfunn, vitenskap, relasjoner eller helt andre temaer som engasjerer i en diskusjonsgruppe. Tenkte stort sett å bruke gruppens ressurser til å holde foredrag, eller kortere innledninger til temaene.
Retningen workshops er også et utrolig spennende område. I workshops vil vi kunne lage diverse håndarbeid, kort, maling, og andre kreative utfordringer. Det blir mulig og lære seg forskjellige typer håndarbeid. Les mer om dette på bloggen vår.

Tanken er basert på fysiske møteplasser, men vil også parallelt bygge videre på nettet som møteplass. Med medier som facebook og egen blogg.

Vi har allerede planlagt flere tidspunker for forkjellige aktiviteter, disse kan en lese om i facebook siden Heras Nettverk.

Første samling er tenkt på torsdag 19. august, kl. 1800, hjemme hos Terje.
Dette vil være et konstitueringsmøte, tenkte her at formen for nettverket/forumet blir utformet i denne sammenheng. Planlegger også å kunne starte på en forsmak til en diskusjon, med en relevant innledning.

Ber her om en tilbakemelding om hvem som vil komme, og samtidig om innspill til møtet og andre sammenhenger. Vi tar også høyde for å kunne ”møte” de som ikke bor i nærheten av Dokka, men vil være med via nett.

Vi er pr 20. juli kommet opp i 20 +++ medlemmer av gruppen Hera.

Oppfordrer alle som er interessert til å melde seg på Heras Nettverk, enten via facebook, eller direkte til oss. Spre dette også videre til andre som dere kjenner som kan tenke seg å være med.

Med vennlig hilsen Heras Nettverk

Dorthe og Terje

Linker.
Blogg: http://herasnettverk.blogspot.com/

Planer for workshop.

Dette bilde illustrere lysten til å skape. Man strikker drømmer, fantasi, bruksting og i skapelsesprosessen  lære man nye ting. Det er det jeg har lyst til å gi videre til andre. Før i tiden måtte man lære seg dette. I dagenssamfund er det blitt borte. 

 Har du lyst til å være kreativ med strikkepinnene? Lage ditt eget mønster? Strikke dine egne sokker og votter til vinterne? Da samler jeg alle som ønsker å være kreative til høsten. Send meg et hint på mail dla-kris@online.no eller via facebook. Dette kan bli utrolig moro. Vi kommer til å bruke rimeligt garn slik at utgifterne ikke blir store. Nærmere info kommer. Regner med å starte opp i begynnelsen av september.

tirsdag 20. juli 2010

Tusen Veier til lykke.

Var innenom bokhandlen idag. Jeg pleier ikke kjøpe bøker men låne dem på biblioteket. Jeg kom over denne  og ble nysgerrig. Det er en hel serie. Men jeg valgte denne " tusen veier til lykke"
Kreativitet kan bli en lykke tilstand. Når man over lengre tid prøve å få satt en idee ut i livet og plutselig står der med et resultat i hånden. Kreativitet er livet i tett samarbeid med lykke. Mennesket er sammensatt.
Kom over dette sitatet.
 " Menneskesinnet er et eget sted. Det kan selv lage himmel av helvete og et helvete av himmelsen"
Tenk over dette!
Glede høre også innunder kreativitet. Som dette sitatet " Gleden er ikke avhengig av andres annerkjennelse- den avhenger av din egen annerkjennelse"

Dette var en liten tanke på denne regnvåte tirsdag.

mandag 19. juli 2010

Positive selvbekreftelser.

Positive selvbekreftelser
I listen nedenfor er det gitt en del eksempler på positive bekreftelser:
Jeg klarer å utføre det meste av hva jeg vil.
Jeg kan få til nesten alt jeg ønsker meg.
Folk liker meg.
Jeg vet at noen er glad i meg.
Jeg liker ham
Jeg er glad i henne.
Jeg blir i godt humør av ...
Regn får meg til å føle at jeg lever.
Dette blir gøy.
Jeg kan påvirke mine tanker.
Jeg synes det er spennende å leve.
Jeg har mange gode egenskaper jeg ennå ikke har oppdaget.
Jeg vil leve sundt.
Jeg er i godt humør.
Dette er en fin dag.
Denne dagen skal jeg glede meg over.
Jeg utvikler meg videre dag for dag.
Det er noe positivt i de fleste mennesker.
Andre kan stole på meg.
Jeg synes andre mennesker er interessante.
Jeg godtar meg selv som jeg er.
Jeg er stort sett fornøyd med meg selv.
Hvordan reagerte du på å lese listen?
Hvordan ville livet være om det var slike ting vi vanligvis sa til oss selv og andre?


Da jeg leste liten ble jeg litt overveldet. Det er ting vi burde si om oss selv og andre, men det gjør vi ikke.. Hvorfor gjør vi ikke det da? Er det janteloven som stopper oss eller? og det er jo ingen som er i godt humør hele tiden( er nok ikke meningen heller)men det er nok ingen tvivl om at man har det bedre om man er optimist og positiv. Undersøkelser har jo vist gjennom tiden at positive mennesker lever lengere.

Mandag!

Lure på om denne uken kan bli kreativ. For min det vet jeg den blir kreativ da jeg stort set er kreativ fra morgenen av. Men når jeg tenker kreativitet tenker jeg fritt og er ikke bunnet opp i en formel. Jeg vet at mange mennesker ofte må ha en formel og ikke tør utvikle kreativitet for fuldt. For meg er det innenfor håndarbeid. Jeg er aldri bunnet opp i oppskrifter og materiale. Alt kan brukes i en eller annen form. Det som er så spennende innenfor det kreative er jo akkurat og la ideerne flyte fritt..
Jeg mener at det er viktig i dagens samfund og la ideerne komme frem. De må få utvikle seg ingen idee er dum. Alle ideer kan brukes og formes. Det vil skje engang i blant at ideerne ikke er liv laget, men man har likevel gått igjennom en prosess. Kreativitet har likevel vært tilstede. Jeg har opplevet og ha begynt på en idee og jeg har valgt materiale og laget en grunnoppskrifte, men etter en stud ser jeg at det bare ikke går som planlagt, Søplebøtta neste. Men i etterkant har jeg alikevel gått gjennom prosessen..og  kanskje jeg kan bruke noe av ideen en annen gang.
Dette var en masse ord om kreativitet..jeg ble nok inspirert idag, da jeg har vært en tur på fjellet og det åpne landskapet gir meg ro i sjelen og inspirasjon. Så jeg har bestem at resten av dagen skal være i kreativitetens navn. Jeg har flere prosjkter på gang i tillegg til dette. La denne dagen bli den første dagen i kreativitetens ånd. 

søndag 18. juli 2010

Hvor kommer ordet kreativitet fra.


Ordet kreativitet kommer fra latin creare som betyr «å lage» eller «å skape». Adjektivet kreativ kan brukes om personer, det vil si skapende mennesker der kreativitet er en fremtredende egenskap ved personligheten deres, eller om løsninger og ting som er nyskapende, originale eller overraskende. Kreativitet regnes vanligvis som noe svært positivt, men kan også brukes ironisk om originale, men dårlige forslag eller bortforklaringer der det er etablerte løsninger og fasitsvar, for eksempel i uttrykk som «kreativ bokføring».
Ofte brukes begrepene kreativitet og innovasjon om hverandre. Det er imidlertid stor forskjell på disse begrepene, og en enkel huskeregel kan være at kreativitet er å unnfange og skape ideen, mens innovasjon er det å sette ideen ut i livet. Innovasjoner gjelder særlig nyskapninger og forbedringer innen teknologi og samfunn.

Dette er tatt fra Wikepedia og forklare ordets betydning. Jeg lure ofte på hvor kreativiten kommer fra i kroppen. Det er sikkert mange forklaringer på det. Hos meg starter det med noe jeg ser eller høre og ut fra det utvikler jeg det videre. Ofte skjer det spontant og jeg kan ikke få ideen ut av hodet.. For meg er kreativitet positivt for det meste. 
Å være kreativ gjør hverdagen ganske spennende og det gjør at man letter takler hverdagen. Noen gange kan det å være kreativ også gjøre en sliten og man må stoppe opp og tenke om det nå var den vei man ønsket å gå. Dagen idag har vært kreativt for meg. Hvordan har den vært for dere? 

Utvikling av kreativitet.







Slik utvikler du dine kreative evner. 10 tips for økt kreativitet!


Bli mer kreativ med disse ti rådene. 
1. Skriv dagbok

Skaff deg en skrivebok og bruk den som dagbok. Når du står opp om morgenen, skriv tre sider om det som faller deg inn. For eksempel hva du gjorde dagen før, drømmer, problemer og løse tanker. Du bør kanskje stå opp en halvtime tidligere enn vanlig for å få gjort skrivingen.
2. Skaff deg input
Hjernen trenger å bli stimulert. Det sansene dine registrerer blir lagret i hukommelsen. Ved å gi hjernen nye impulser hver dag, ”trigger” du hukommelsen og sammen med stadig ny input vil du noen ganger få ideer og nytt syn på omgivelsene.
3. Skriv ned dagen din
I tillegg til morgendagboken, bør du ha med deg en mindre skriveblokk til en hver tid. Bruk den til å skrive ned tanker, ideer og observasjoner som oppstår i løpet av dagen.
4. Lær en ny kreativ teknikk hver dag
Skriv ned teknikken på en lapp eller i skriveblokka di slik at du kan øve når du vil. Akkurat som når du skal lære et nytt språk, trenger du å øve deg på teknikken til den virkelig sitter.

5. Slapp av!
Lytt til musikk med høretelefoner mens du ligger på gulvet. Sitt utenfor i sola og gjør ingenting. Sykling, svømming og turgåing er også bra. Det er viktig å ta seg tid til å slappe av og la underbevisstheten surre og gå. Å få en idé mens du dusjer eller kjører bil er kanskje en klisjé, men det skjer ofte.
6. Lær deg å tegne
Bruk ”Tegneboken” til å lære deg tegning. Ved å lære deg å tegne, lærer du også teknikker som hjelper deg med problemløsning, samt at du får et annerledes syn på verden rundt deg.
7. Lær deg ”mind mapping”
En vanlig liste er ikke det beste verktøyet for planlegging, notering eller idémyldring. Bruk mind mapping i stedet. Kjøp noen fargepenner, store ark og lag symboler, ikoner og et eget visuelt vokabular. Å skrive er vanligvis en aktivitet vi bruker venstre hjernehalvdel til. Med mind maps bruker du også høyre hjernehalvdel gjennom bruk av farger og visuell informasjon.
Les mer om mind mapping her 
8. Assosiasjonstenkning
Hjernen lagrer informasjon ved assosiasjoner. Et eksempel på assosiasjonstenkning er å skrive ned ordet ”glede” midt på et ark, for så å tegne streker ut i fra ordet. Skriv ned dine tanker om hva ordet betyr for deg, spør andre om å gjøre likedan og sammenlign.
9. Gi deg selv utfordringer
Prøv en ny utfordring hver uke. Jobb med et nytt problem, utforsk noe nytt i den hensikt om å løse et problem eller skape nye idéer.
10. Lær av andre smartinger
Du kan også nyte godt av å studere livene, idéene og handlingene til kjente genier som Da Vinci, Picasso, Einstein og så videre. Besøk Genius Gallery for mer informasjon.

fredag 16. juli 2010

Sommer refleksjoner.


Sitter her og ser ut av vinduet og lure på om det var den sommer vi skulle ha.. Håper vi har noe bedre i venten. Min kreativitet idag har vært og få noe skikk på heimen. Men innimellem har det blitt noen runder med strikkepinnene. Jeg blitt ofte påvirket av bilder, farger, natur eller musik..Hos meg trigger det kreativiten og jeg får nye ideer. Jeg kan glemme alt rundt meg om jeg får en god ide.
I Heras nettverk ønsker vi å høre fra andre som også er litt småfilosofiske og kreative. Emner som vi tar opp kommer etterhvert, men her er det mulig å ta opp det meste.
Siden mennesket er et skapende vesen så regner jeg med at det mange ute der som kan fortelle litt om sin kreativitet.

torsdag 15. juli 2010

Halldor Skard

Haldor Skard har skrevet noen fantastiske bøker og jeg vil anbefale dem på det varmeste.


Bibliografi

Definisjon av kreativitet

http://www.kreativtnorge.no/Kreativitet/Definisjoner_kreativitet.htm

På dette nettstedet har de en definisjon av kreativitet som er "Ordet kreativitet betyr evnen til å skape. De fleste mennesker forbinder kreativitet med nyhet. Men at noe er nytt er ikke nok til å gjøre det til noe kreativt. Det må også ha en verdi utover det å være nytt.
En måte å definere kreativitet på, tar utgangspunkt i noe vi vil kalle et kreativt resultat. Et kreativt resultat kan være et kunstverk, en løsning på et problem eller hva som helst annet som er laget eller utviklet. En måte å definere kreativitet på, er ut fra dette:
Evnen til å skape nye og nyttige resultater.
Vi trenger ikke her å legge alt for stor vekt på ordet nyttig. Ordet nyttig kan også erstattes med andre betegnelser som vi oppfatter som oppfatter som positive, for eksempel vakkert, hyggelig eller morsomt."

Kanskje andre har en annen måte å definere kreativitet, men i bunn og grunn er kreativit utrolig mye forskjelligt, men uanset om man tenker filosofi, kunst eller skapende hobby så vil det uanset være skapende.  


Tid og kreativitet.


Hvor bunnet er vi mennesker i hverdagen slik at vi mister en del av kreativitet. Som barn er vi vant med å leke og bruke vår fantasi. Jo eldre vi blir krever omgivelserne andre ting av oss og vi mister en del av leken og fatasien. Noen mennesker fortsetter å utvikle seg kreativ og blir kunstnere, driver med hobby eller andre kreative områder mens andre ikke bruker kreativiteten på samme måte. Hva kan vi selv gjøre for å bibeholde en del av den kreativitet som vi hadde som barn?
Jeg selv utfolder meg i hobbyen min og den er en viktig del av hverdagen. Jeg kunne ikke forestille meg et liv uten den kreativitet.
Samfunnet er lagt opp til at man skal jobbe lange dager og det stilles krav fra alle kanter på jobb, i famlie og andre steder. Hvor flink er vi til å gå vores egne veier, ha egne meninger og gjøre ting som ikke akkurat er A4. Tør vi kaste oss ut i nye ting uten å tenke på konsekvenserne. Hva skal egentlig til for å prøve nye ting?
Jeg har ingen svar på alle disse spørsmål, men kanskje dere kan gi noen svar.

Dagen idag.

Når man har en ide og har lyst til å sette den ut i livet, hva gjør man da? Vi er to stykker som har denne ide. Vi kommer til å kjøre en del diskusjoner på facebook http://www.facebook.com/home.php?#!/group.php?gid=112378002144257 og til høsten vil det bli forskjellige arrangementer  av ulik karakter.

Tanken er kreativitet, litt filosofi og et felleskap hvor man kan disutere ulike emner som er av interesse. Vi håper å få igang en del workshops hvor man kan utvikle ulike typer kreativitet og at det blir en alderspredning.  Vår oppfattelse er at unge og eldre har noe og tilføre hverandre.

onsdag 14. juli 2010

Kreativitet.


Kreativitet er skapende evne eller virksomhet, det vil si oppfinnsomhet, idérikdom og det å lage eller finne på noe nytt. Kreativitet er avgjørende for å løse problemer og utfordringer innen alle fag og i alle situasjoner og for å skape forandring og fornyelse. Kreativitet blir særlig forbundet med oppfinnelser ogvitenskapkunst og håndverk, men også næringsliv og markedsføring der utøverne gjennom fantasi og forestillingsevne tenker annerledes og nytt, skaper noe originalt eller setter noe kjent sammen på nye måter. Den mentale prosessen bak kreativitet er komplisert, og det er ingen entydige forklaringsmodeller eller definisjoner. I følge Erik Lerdahl (2007) er kreativitet er forbundet med evnen til å fantasere, forestille seg og utvikle nye ideer, . Kreativitet kan være en medfødt egenskap, men kan også læres, utøves og trenes opp gjennom riktig holdning og praktiske teknikker og metoder (Lerdahl 2007). Det fins derfor en rekke kurs og bøker for å lære bort kreativitet.
Kreative mennesker har en særlig sans for lek, idéer og fantasi. De arbeider ofte selvstendig og fritt og er ikke like regelstyrt som mer konservativemennesker. Kreative personer har en økt følsomhet for alle typer inntrykk og innfall, og statistikk viser at de som gruppe kan være litt mer utsatt for bekymringer og psykiske lidelser enn det som er vanlig i befolkninga ellers.


Dette er en beskrivelse av kreativitet fra Wikipedia 

tirsdag 13. juli 2010

Bli med her!

HERAS NETTVERK-ET FORUM FOR KREATIVE TANKER OG HANDLINGER.

Har du lyst til å dele dine kreative tanker og handlinger med andre.
Vi er TO stykker med EN idé om å skape et kreativt fellesskap og lurer på om andre vil være med. Vi holder til på Dokka. Vi kommer også til å skrive om en del forskjellige temaer på denne blogg og håper dere derute vil være med å kommentere. Sett dere opp som følger.
Vi starter opp Heras nettverk i september. Et nettverk hvor vi har diskusjonsgrupper og workshops.
I diskusjonsgruppene vil vi berøre temaene fra hverdagsfilosofi til film, bøker og andre aktuelle temaer. Det blir forskjellige foredrag med varierende temaer. I workshops vil vi kunne lage diverse håndarbeid, kort, maling, og andre kreative utfordringer. Det blir mulig og lære seg forskjellige typer håndarbeid. Sitter du inne med ressurser, kunnskaper eller har du bare lyst å delta på en kreativ samling en gang i september, ta kontakt med og meld din interesse til Dorthe dla-kris@online.no eller Terje terje@tinky.no

Spre dette budskapet videre til interesserte. Vi vil opprette egen gruppe på facebook og egen blogg for Heras nettverk.

Hilsen Dorthe og Terje.